top of page

az egészségügyi szolgálat

Iskola egészségügyi ellátás

Batthyány Lajos Általános Iskola

 

Iskolaorvos:

Dr. Fejérdy Zsófia

Telefon:

06-1-201-6282

Rendelési idő:

Péntek: délelőtt

 

Konzultációs lehetőség

Előzetesen egyeztetett időpontban

 

 

Védőnő:

Varga Andrea

Telefon:

06-20-256-9815

E-mail:  andivargaa@gmail.com        

Rendelési idő

Kedd: délelőtt

Péntek: délelőtt

 

Orvosi és védőnői tevékenység az iskolában.

6. osztályban:

     

  • dTap kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és a pertusszisz  (szamárköhögés)  megbetegedése ellen véd.

 

  • MMR kötelező védőoltásban részesülnek. A védőoltás a kanyaró (morbilli), mumpsz (parotitis) és a rózsahimlő (rubeola) fertőző betegségek elleni védelmet biztosítja.

 

7. osztályban

 

  • Hepatitis B (májgyulladás) elleni kötelező védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 részoltásból áll, ami 6 hónapos különbséggel kerül beadásra. Az oltás alól az mentesül, aki már részesült az oltásban, és ezt oltási könyv bemutatásával igazolni tudja.

 

  • HPV (human papillóma vírus) elleni, önkéntes, térítésmentes védőoltás. A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában ma már egyértelműen igazolt. Számos kérdés és válasz található a megbetegedéssel és a védőoltással kapcsolatban az www.antsz.hu oldalon. A 12 életévüket betöltött leánygyermekek szülei, iskolai kampányoltás keretében HPV oltást igényelhetnek gyermeküknek. Az oltás 2 részoltásból áll.

 

Az oltások ütemezése az Országos Epidemiológiai Központ utasítása alapján történik. Az oltás pontos idejéről és az oltáshoz kapcsolódó tudnivalókról minden esetben, írásban, előzetesen, részletes tájékoztatást küldünk.

 

 

Vizsgálatok célja az átlagostól eltérő fejlődés, és a kóros elváltozások korai észlelése. Minden tanévben v

 

  • A vizsgálatok az általános belgyógyászati vizsgálaton túl, súly- és magasság mérésre, vérnyomásmérése, a látás és hallás vizsgálatára, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatára, és ortopédiai vizsgálatra terjednek ki.

  • A vizsgálatok eredményéről a szülők írásos értesítést kapnak.

  • Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, az értesítésben szerepel a vizsgálati javaslat. Kérjük, hogy a tanuló, a vizsgálati eredményt az iskolaorvosi rendelőben mutassa be. Fénymásolatot is elfogadunk.

  • Negyedévente tisztasági szűrések is történnek. Fejtetvesség esetén a szülőket írásban értesítjük a szükséges teendőkről.

 

A védőnő szakmai tevékenységét önállóan látja el, az iskolaorvossal szorosan együttműködve.

Szűrővizsgálatokat szervez és végez, védőoltásokat készít elő. Egészségnevelő és más az egészségvédelemhez kapcsolódó előadásokat tart, az iskola felkérésére.

 

A védőnői munkáról rendelkező jogszabályok:

 

Az orvosi rendelő ajtaja nyitott mind a tanulók, mind a szülők előtt, kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzánk! J

bottom of page